Bröstvårtor

Kvinnor kan ha olika varianter av vårtor. Dessa varianter omfattar små vårtor, stora eller speciellt långa vårtor, plana vårtor eller indragna vårtor.

Indragna bröstvårtor är ett relativt vanligt förekommande fenomen och drabbar c:a 10% av alla kvinnor. Åkomman är inte farlig i sig men kan påverka den som är utsatt för den både psykiskt och fysiskt – det kan leda till oförmåga att amma.

Om en bröstvårta som tidigare inte har varit indragen börjar dras in, så ska man söka sin ordinarie läkare eftersom detta kan vara ett tecken på tumörväxt. Om man alltid har haft en indragen bröstvårta och vill få ut den, så går det att göra med ett enkelt ingrepp – men amningsförmågan försvinner.

Denna operation bör alltså bara göras efter att man har fått de barn man vill ha. Operationen görs i lokalbedövning och efterlämnar ett minimalt ärr som i stort sett ”försvinner” i vårtgårdens veck. Du kommer att ha ett fastsytt bandage kring bröstvårtan en dryg vecka medan den läker, men detta är inte smärtsamt.

Ammande kvinnor med plana eller indragna bröstvårtor kan använda Vårtformare för att försöka dra ut vårtan. Vårtformare ska bäras inuti BH:n, vilken kanske kan behöva vara en storlek större än normalt för att ge plats för formarna.

De stora eller speciellt långa vårtor är en ovanlig estetisk problem och oftast påträffas i den asiatiska befolkningen och ibland i kaukasier. Syftet med korrektion i första hand är att förkorta vårtans längd, medan sekundärt upprättande harmoni mellan dess storlek diameter och projektion. Operationen görs i lokalbedövning och efterlämnar nästan inget ärr i vårtgårdens veck.