Nageltrång
Nageltrång är en vanlig åkomma som förekommer med och utan infektion, ofta på stortår. Uppkomsten av nageltrång beror till stor del på en medfödd deformitet i främre delen av stortåleden, ofta på insidan, dvs en vridning i stortåleden som i sin tur uppstår i klämningen mellan stortåleden och långtån. Klämningen skapar tryck på den mediala delen av stortånagelbandet som tvingar nageln att växa snett, skyddet som nagelbandskudden ger försvinner och nageltrång uppstår. Nageltrång kan också uppstå vid trauma. Om man blir trampad på eller får en klämning (skoklämning, smala, trånga dam- eller herrskor, fotbollsskor osv, som kan orsaka nageltrång).
Symtom och kliniska fynd:
Sidan av nageln traumatiserar intilliggande vävnad genom tryck, ger upphov till smärta, sår, infektion, varbildning, rodnad och svullnad på insida eller utsida om nagelns sidogränser.
Behandling:
Konservativ behandling förekommer i ett flertal varianter, omläggning med alsolspritomslag och eventuellt antibiotika. Den klassiska behandlingen av nageltrång är ett kirurgiskt ingrepp i lokal bedövning. Med ett lätt snitt öppnas nagelbandet och en del av tillväxten av nageln med roten klipps bort, så att en något smalare nagel växer ut. Omläggning på sedvanligt sätt. Vanlig hygien från dag 1 eller 2 alternativt att duscha av området två gånger dagligen så länge det såsar, skydda med kompress.