Rynkbehandlingar

Botox är ett läkemedel (Botulinum toxin) som används för behandling av rynkor i pannan samt runt ögonen, spänningshuvudvärk/migrän, armsvett och handsvett.

Vissa rynkor orsakas av muskelsammandragningar varje gång man ler, skrattar eller rynkar pannan. Ju mer man skrattar och rynkar, desto djupare blir dessa linjer och veck.

Vilka rynkor kan behandlas?
De vanligaste rynkorna som behandlas är de som kommer fram vid muskelanvändning, dvs. mimikrynkor, tex.

rynkan mellan ögonbrynen (glabella), de horisontala rynkorna i pannan samt rynkorna runt ögonen (kråksparken). Under senaste tiden har man också gått vidare och kan ibland behandla nerdragna mungipor och vissa rynkor på halsen. Rynkor som man har i avslappnat tillstånd i ansiktet behandlas bäst med filning. I många fall kompletterar filning och Botox varandra.

Hur fungerar Botox?
Botox är ett ämne som produceras av bakterier i laboratorier. Ämnet blockerar impulsen från nerven till de små ansiktsmusklerna, som orsakar dess linjer och rynkor.

Botox förslappar musklerna så att de inte längre kan sammandras. Efter behandling blir huden slätare och mjukare. De obehandlade musklerna påverkas inte, vilket gör att din normala mimik inte påverkas. Effekten inträder redan den första veckan efter behandlingen. Man behöver inga tester före behandlingen och man kan behandlas vid första besöket om man vill. Det enda som syns efter behandlingen är en lätt, tillfällig rodnad som kan sminkas bort.

Hur säkert är Botox?
Botox har använts i många år för att behandla många sjukdomar, det är ett välbeprövat och godkänt läkemedel.

Botox har nu blivit alltmer använt i kosmetiska och estetiska sammanhang för att reducera synbara linjer och rynkor som ju bland annat är ett tecken på vårt åldrande.

Hur går behandlingen till?
Behandlingen är enkel och relativt snabb. Genom en mycket tunn nål sprutas en ytterst liten mängd av läkemedlet in på flera väldefinierade ställen. Eftersom nålen är så tunn och man använder en liten volym, så obehaget är minimalt. För de flesta känns det endast som ett litet myggbett. Ingen bedövning behövs, men man kan använda lokal bedövning med Emla kräm i vissa fall. Man kan återgå till normala aktiviteter omedelbart. Kraftigt motionsutövande bör undvikas första dygnet. En del kan märka en lätt rodnad det första dygnet, men för de allra flesta är behandlingen inte märkbar.

Hur ser ut resultatet av behandlingen?
Botox behandlingen slätar ut de rynkor som orsakas av muskulaturen och ger en ungdomligare och slätare hud.

Effekten av behandlingen varar mellan tre och sex månader. Man behöver förnya behandlingen 2 till 3 gånger per år för att upprätthålla effekten. En fördel är dock att effekten av behandlingen efter varje förnyad behandling sitter i längre, så att man behöver allt färre behandlingar.

Hållbarheten efter behandlingen är individuell och varierar mellan olika individer.

Finns det några biverkningar?
I ytterst sällsynta fall kan Botox orsaka en övergående svaghet i närliggande muskler, där ögonlocket kan påverkas och en övergående asymmetri kan skönjas.

Eftersom verkan av Botox är övergående så är alla biverkningar helt övergående och varar bara några veckor.