Bukplastik

Bukplastik är ett av de mest tacksamma ingrepp som kan utföras på kvinnor som fött ett eller flera barn. Förutom det rent estetiska värdet av operationen så finns det ett kraftigt funktionellt inslag.

Det finns tre olika grupper som söker för bukplastik. Den första gruppen är kvinnor som har en uttänjd, försvagad bukvägg efter genomgångna graviditeter. Den andra gruppen är de som gått ner kraftigt i vikt, vilket resulterat i veck av överflödig hud. Långvarig tänjning av huden och det naturliga åldrandet nedsätter hudens förmåga att dra ihop sig, och lämnar då ett hängande förkläde av skinn. Oavsett hur mycket man ytterligare bantar eller tränar så kommer inte huden att dra ihop sig och bli platt utan hjälp av en operation. Den sista gruppen är de som tidigare genomgått en eller flera operationer vilket medför oregelbundenheter i huden vid tidigare ärr med påsar eller fickor av hängande skinn.

Bukplastiken kan korrigera en del av dessa problem men man måste också inse att inte alla tänjningsmärkena (strie) kommer att försvinna, i synnerhet de ovan naveln eller i ytterkanterna av buken.

Vid bukplastik avlägsnas överskott av hud och fett från bukväggen. Samtidigt kan även bukväggens muskler sträckas för att skapa en midja.

Eftersom att vi jobbar med lokalbedövning kan vi utföra bara mini-bukplastik, dvs. avlägsnas överskott av hud och fett från bukväggen utan att sträcka bukväggen.