Kärlbristningar

Kärlbristningar eller åderbråck (varicer) är förtjockade kärl som har blivit grövre pga svagheten i kärlväggarna och blir då slingringa och grövre s.k. ”Spindelkärl” är mer små och ytliga, röda och violettfärgade och stretchar ut under huden.

Sprutbehandling av tunna kärl och mindre åderbråck
Kärl på benen bör i de allra flesta fall behandlas med ett etsande ämne som stoppar blodflödet i kärlen. Behandlingen kan ge blåmärken och kärlen kan bli mörkare en period efter behandlingen, vilket beror på att blodet i kärlet koagulerat. Då kroppen brutit ner det koagulerade blodet är resultaten ofta över förväntan. Behandlingen utförs med en mycket fin nål och fungerar för både små och stora kärl.

Grövre kärl och mindre åderbråck sprutbehandlas med samma läkemedel fast med annan koncentration. För åderbråck krävs ibland operation men insprutningstekniken kan även användas.

Insprutningstekniken kräver i början ofta tre eller fyra behandlingar och därefter ett besök om året. Resultaten är mycket goda.

Tunna kärlbristningar på benen sprutbehandlas genom att injicera ett läkemedel som löder ihop blodkärlen. Omedelbart efter behandlingen blir det injektionsbehandlade området irriterat och det blir som en rodnad längs kärlväggen. Sedan övergår rodnaden till en gulbrun strimma som bleknar successivt.

En fördel med sprutbehandlingen är att man kan behandlas även om man är solbrun eller mörkare i huden. Efteråt kan man vara som vanligt, sola, bada och motionera.

Kirurgiskbehandling av lokala stora kärl och åderbråck
I samband med konsultationen görs en bedömning av besvären och vi diskuterar då val av metod att åtgärda åderbråcken.

Operation:
Via flera små stickhål (ett par mm stort) kan man fånga upp åderbråcken och dra ut dem. Operationen utförs i lokal bedövning. För att utvärdera effekten av operationen får alla patienter komma på återbesök efter 6-8 veckor då all svullnad skall ha lagt sig.

Efter operation:
De små sår som gjorts för att dra ut åderbråcken läker snyggt. Efter operationen har man benet lindat i ett dygn. Därefter tar man bort lindan, duschar och använder därefter en åderbråcksstrumpa upp till knäet i 3 veckor. Har man haft stora problem med åderbråcken är det lämpligt att använda strumpan längre tid.