Kemisk Peeling

Tusentals nya hudceller bildas varje dag på vår hudyta. De gamla hudcellerna avstöts och ersätts med de nybildade hudccellerna. I samband med hudens åldrande blir denna process långsammare och huden blir då tjockare. Ibland uppträder bruna fläckar, grova porer och fina linjer som tecken på åldrande.

Kemisk peeling har använts för att påverka hudens åldrande och reducera dess ålderstecken. Kemisk peeling har blivit alltmer populära eftersom behandlingen är lätt att utföra och konvalescenstiden är kort.

En kemisk peeling kan förbättra myket små fina linjer och rynkor, exempelvis på överläpp och runt ögon, ojämn pigmentering, mycket små och ytliga acneärr, solskadad hud, åldersförändringar och fräknar.

Vad är en kemisk peeling?
Syftet med kemisk peeling är att avlägsna det yttre cellagret med döda hudceller och stimulera till nybildning av nya celler. Man applicerar olika lösningar alltifrån starkare TCA peelingar till svagare fruktsyror.

Detta ger en föryngring av huden, den får ett fräschare utseende och blir slätare och lenare, samtidigt som pigmentförändringar och fina linjer reduceras och porerna dras ihop.

Hur ser man ut efteråt?
Efter en lättare peel (Phytic peel) kan huden vara lätt rodnad och lätt fjällande i ett par dagar.

Vid starkare peel (Easy peel) så blir huden mer rodnad, ofta mer eller mindre svullen. Ibland förekommer ytliga sårigheter, skorpbildning och huden kan bli brunt missfärgad. Man kan se en lätt rodnad, som successivt avklingar, flera veckor i efterförloppet. Som regel rekommenderas användning av en speciell kräm i efteråt för att påskynda hudens återhämtning.

Vad bör man tänka på efteråt?
Efter en kemisk peeling är det viktigt att undvika solen. Man måste alltid använda stark solskyddsfaktor de första månaderna efteråt.

Vad är komplikationer?
Biverkningarna är sällsynta och vanligtvis snabbt övergående. Med svagare peeler är biverkningarna ytterst sparsamt förekommande. Ojämn pigmentering, rodnad och ytterst sällsynt ärrbildningar kan förekomma. För att undvika de sidoeffekterna bör man noga följa våra rekommendationer om efterbehandling och undvika solen.

Kan man göra en peeling istället för en slipning och få samma resultat?
En kemisk peeling kan inte ersätta en slipning eller ett ansiktslyft. Man får inte samma uppstramningseffekt på slapp hud. Djupa ärr och rynkor går inte bort. Ytliga blodkärl och kärlbristningar försvinner inte utan man måste komplettera med en IPL behandling. Djupare liggande åldersfläckar och pigmentfläckar kan också behöva slippning eller IPL behandling. En kemisk peeling kan med fördel kombineras med andra behandlingar såsom Botox och Hyaluronsyra utfyllnad.

På vilka ställen kan man göra en kemisk peeling?
Kemisk peeling kan dock till skillnad från slipning göras på hals och nacke, bröstet, händer och även armar samt ben.

Ivory skin peeling för hyperpigmentering
Denna peel är en medelstark aha-syrapeel med blekande och pigmentstabiliserande effekt. Bleker ner och motverkar pigmentfläckar och ojämn pigmentering och har föryngrande och utslätande effekt, förbättrar strukturen på solskadad hud samt utjämnar färgskiftningar i huden.

För pigmentfläckar som funnits en tid och för hormonella pigmentfläckar, rekommenderas 4 peelingar i serie med några veckors mellanrum. Detta är en pigmentblekande peel för att bleka ner pigmentfläckar och hyperpigmenteringar efter solning och hormonella pigmenteringar och för att förebygga att nya fläckar uppkommer.

Lightening peel innehåller de pigmentreglerande ämnen glycolic, lactic och Mandelic Acid samt diacetyl boldine, waltheria Indica och Vitamin C.

Purifying peeling för acneärr
Denna peel har glycolic, lactic, salicylic och oleanolic acid samt vitamin C som aktiv ingrediens och går djupare ned i huden. Är mycket effektiv för borttagning av hårdhud och acneärr.

Under behandlingen kan patienten känna stickningar i huden och att det hettar. Huden kommer att flagna (ungefär som att du ”ömsar skinn”) efter ungefär 4-6 dagar. Omedelbart efter behandlingen blir huden röd och kan ibland bli lätt svullen. Därefter blir huden brunare i tonen och efter ytterligare några dagar börjar huden flagna.

Man brukar vara hemma från arbetet några dagar under denna process alternativt göra denna behandling före en helg. Man bör använda en speciell fuktighetskräm i efterförloppet. För bästa resultat en serie av 4 behandlingar under en månad