Fettsugning

Fettsugning/Liposkulptur

”Tumescent” Fettsugning eller liposculptur är en metod som man använder för att permanent avlägsna fettansamlingar, som inte svarar på pantning och träning. Vanliga områden för behandling hos kvinnor är magen, midjan, lårens ut- och insidor, halsen, knäna, underben och vristerna. Hos män är det oftast hakan, de så kallade bilringarna på sidan och gynekomasti, dvs fett i brösten, som åtgärdas.

Den ideala patienten som får bäst resultat av en fettsugning av en lokal fettansamling, är inte speciellt överviktig och har en elastisk och mjuk hud. Metoden lämpar sig bäst för de patienter som har någorlunda normal vikt men som har oönskat lokaliserat fettöverskott, vilket kan vara både genetiskt och hormonellt orsakat. Liposkulptur kan inte ersätta pantning eller träning och är ingen metod för behandling av generell fetma.

När man genomgår Liposkulptur tas stora mängder av fettceller bort. Den bästa resultaten uppnås när man tar bort onormala fettansamlingar hos en i övrigt normalviktig person med bra elasticitet i huden. Om hudens elasticitet är nedsatt kan rynkor finnas i huden efter behandlingen. Dock upplever många det som mycket tillfredsställande att få en vackrare kropp med mer harmoniska proportioner.

Hur går behandlingen till?

Till skillnad från vanlig fettsugning utförs ”Tumescent” fettsugning på mottagningen under lokalbedövning och patienten går hem direkt efter operationen. Tekniken har använt under de sista åren och har ändrat uppfattningen av avlägsningen av fettet på ett säkert och effektivt sätt.

”Tumescent” fettsugning involverar injektion av relativt stora mängder av utspädd lokal bedövning på fettvävnaderna i det aktuella området så att man skapar en säkerhets kudde som man kan glida kanylen över. Detta förhindrar förstörelse av närliggande blodkärl och nerver samt skyddar de ytliga lagar av fettvävnader så att hud sorl är minimerad.

Efter att ha sprutat in vätska i området som skall behandlas suger kirurgen ut fettet med smala stålrör anslutna till en vakuum sug. Snitten i huden blir ca ½ -1 cm långa och antalet beror på hur stort område som behandlas.

Fördelar

Fördelar av denna metod är att man inte behöver narkos ”allmänbedövning” eller sjukhusvård, blodförlusten är minimalt, läkningen är snabbare och estetiska resultaten är bättre.

Vad händer efter operationen?

En form av förband som utövar tryck t.ex. gördel skall bäras dygnet runt i 1 vecka och därefter på dagen i 4-6 veckor. Stygnen tas bort efter 5-6 dagar. En lätt smärta kan upplevas det första dygnet. Blåmärken, svullnad och ibland en viss känselnedsättning kan förekomma. Detta är helt normalt och försvinner efter någon vecka. Normalt kan patienten återgå till arbetet redan efter några dagar, men ansträngande fysiska aktiviteter bör undvikas den första veckan.

Redan mycket kort efter ingreppet upplever patienten en tydlig förbättring av kroppsformen, men det verkliga slutresultatet syns först efter 3-6 månader, då all svullnad är borta och huden dragit sig samman. De opererade områdena skall masseras med hudlotion två gånger per dag. Det tar många månader innan det jämna fina slutliga resultatet infinner sig.

Kommer fettet som sugits ut tillbaka om jag går upp i vikt?
Nej, fettet som avlägsnas är borta för alltid, det vill säga att samma proportioner som erhållits efter operationen behålles.

Kan hängande hud och veck behandlas?
Med dagen moderna teknik kan vi åstadkomma en viss sammandragning av huden men individens egen förmåga är avgörande. Den mest avgörande faktorn är hur pass elastisk hud patienten har.

Är detta en bantningsmetod?
Nej, metoden lämpar sig bäst för behandling av vissa utvalda ställen t.ex. ridbyxelår, buk, flanker, haka, etc. För många kan en fettsugning vara en bra början för att bli av med förargliga fettansamlingar. För att däremot på sikt bibehålla en fin helfigur rekommenderar vi att patienten ser över sina kostvanor i kombination med lämplig mängd motion.

Botar fettsugning celluliter?
Nej, tyvärr kan endast en mycket begränsad effekt uppnås, men celluliter kan effektivt behandlas med mesoterapi (se mesoterapi).