Operationer

Information om operationer
Varje operation handlar ytterst om förväntningar. Därför är vi mycket noga med att vi tillsammans går igenom operationen och diskuterar vilket resultat du kan förvänta dig.

Ett bra operationsresultat beror på många olika saker. Grundläggande är att vi alla är biologiskt unika, vilket innebär att ingen patient är den andre lik i ett läkningsförlopp, och inte heller i hur slutresultatet blir efter en operation. Slutresultatet grundar sig till en stor del på vad varje enskild patient tar med sig till operationen i form av ålder, hud kvalitet, hud elasticitet, kostvanor, rökning, tidigare operationer, etc.

Efter operationen, bör man ha tålamod. Sår läker snabbare för vissa patienter och tar längre tid för andra. Ärren kommer inte att försvinna helt även om de bleknar. Det är normalt att såren kliar när de läker.

Komplikationer kan inträffas vid all kirurgi men är lyckligtvis sällsynta inom den kosmetiska plastikkirurgin. Vanligaste orsaken till missnöje är att läkaren och patienten inte har förstått varandra innan och efter operationen. Om man som patienten känner förtroende för sin kirurg, har fått korrekt information och har realistiska förväntningar efter konsultationen, är utsikten att få ett lyckat operationsresultat och att bli nöjd, mycket stor.

Man blir inte sjukskriven efter en plastikoperation eftersom Försäkringskassan inte accepterar sjukskrivning för estetiska ingrepp. Man bör ordna med sin ledighet i god tid. De flesta patienter kan återgå till arbetet inom 1-2 veckor.

Lokalbedövning:
Flera kirurgiska ingrepp kan utföras utan narkos (allmänbedövning). Man ger då istället lokalbedövning, som injiceras under skinnet med en tunn nål.

Effekten är nästan omedelbar och varar i regel en timme eller längre. Ibland kan lokalbedövningen kompletteras med lugnande medicin given som stolpiller, tabletter eller via intravenös nål. Vid lokalbedövning och lugnande medicin, fasta 4 timmar före operationen.

Du får dricka vatten, svart kaffe, te men inget annat upp till 2 timmar innan operation. Om du använder regelbundet Trombyl, TREO, Magnecyl och/eller andra anti-inflamatoriska mediciner (exempelvis; Voltaren, Naproxen, mm.) skall du säga till om detta för att få råd. Du skall inte raka operationsområdet. Det räcker med att du duschar innan du kommer till operationen.

Om du är linsbärare, använd glasögon istället. Behöver du använda linser ta med linsvätska och behållare. Det är bra att klä sig i lämpliga kläder och skor eftersom du skall opereras. Man kan känna sig stel och ha svårt att röra sig efter operation.

Rök absolut ingenting minst 7 dagar innan operationen och minst 7 dagar efter operationen. Rökning försvårar läkningsprocessen genom att yttre blodkärl påverkas av nikotin vilket ger dig till stor sannolikhet komplikationer som du kan vara utan.